Autor |
Zpráva |
manzele
Spolubydlící
Věk: 74
|
|
Banana napsal:
|
manzele napsal(a):
|
Tak to může s určitostí říci, že komáří boreliosu nešíří , leda tak malárii, což u nás nehrozí. A co s tím hulením?, když jsem už leta nekuřák
|
Já můžu s určitostí tvrdit, že infekce bakterí Borrelia burgdorferi vzniká po přisátí klíštěte Ixodes ricinus nebo po bodnutí komáry Aedes a Culex.
|
Většinou je zdroj infekce klíště. Mluví se i o komárech, muchničkách, psích blechách jako přenašečích nákazy, ale vědecká obec soudí, že komár není dobrým přenašečem a pokud dojde k nákaze po bodnutí komárem, tak jde o přenos mechanický a ne biologický. Většinou ti, co
neměli klíště a nakazili se borreliosou, tak byli infikováni nymfou klíštěte.
Ohledně možnosti přenášení borreliosy komárem viz článek:
http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=6229 |
|
|
|
|
|
|
|
|
greticka
Starousedlík
Věk: 49
|
|
To Iva a Leika: Koupily jste sazečky, nebo jste vypiplaly ze semínek a poté vysadily? |
|
|
|
|
|
|
|
|
teta IVA
Host
|
|
Greticko, ja jsem je dostala odkopnuty ze zahrady. Pokud uvazujes o porizeni, tak lepsi by bylo koupit rovnou sazenice, ale nevim, kde je sehnat pobliz naseho bydliste (no hlavne ze bydlime na Zahradnim Meste Mivaj to prej levne na trzisti na Pankraci a v Holesovicich, ale tam se mi nechce, i kdyz - mozna se k tomu dokopu.
Pazitku a petrzel asi nasadim zgruntu a budu netrpelive cekat. |
|
|
|
|
|
|
|
|
JoHnY
Administrator
Věk: 47
|
|
Banana napsal:
|
Freddie napsal:
|
citace:
|
Já můžu s určitostí tvrdit, že infekce bakterí Borrelia burgdorferi vzniká po přisátí klíštěte Ixodes ricinus nebo po bodnutí komáry Aedes a Culex.
|
Asi jsem ve škole spal nebo co!!!! Fr.
|
Tohle je zakladni ucivo biologie 8. trida ZS
|
kto si to ma pamatat? |
|
|
|
_________________ JoHnY
|
|
|
|
|
Leika
Spolubydlící
|
|
teta IVA napsala:
|
Greticko, ja jsem je dostala odkopnuty ze zahrady. Pokud uvazujes o porizeni, tak lepsi by bylo koupit rovnou sazenice, ale nevim, kde je sehnat pobliz naseho bydliste (no hlavne ze bydlime na Zahradnim Meste Mivaj to prej levne na trzisti na Pankraci a v Holesovicich, ale tam se mi nechce, i kdyz - mozna se k tomu dokopu.
Pazitku a petrzel asi nasadim zgruntu a budu netrpelive cekat.
|
Já koupila ve Špáru úplně náhodou balení se třemi květináčky, hlínou a semínky. Stačilo to jen zasadit a střídavě zalévat a odhánět kočky
Původně jsem ale měla v úmyslu koupit už vyrostlé a s dalšími bylinkami to asi tak udělám. Prý je vedle nás docela dobré zahradnictví, ale ještě jsem tam nebyla. Mělo by to být od A směrem na Hamr hned první možná ulička doleva |
|
|
|
|
|
|
|
|
andousek
Spolubydlící
Věk: 45
|
|
Leika napsala:
|
teta IVA napsala:
|
Pazitku a petrzel asi nasadim zgruntu a budu netrpelive cekat.
|
Já koupila ve Špáru úplně náhodou balení se třemi květináčky, hlínou a semínky. Stačilo to jen zasadit a střídavě zalévat a odhánět kočky
Původně jsem ale měla v úmyslu koupit už vyrostlé a s dalšími bylinkami to asi tak udělám. Prý je vedle nás docela dobré zahradnictví, ale ještě jsem tam nebyla. Mělo by to být od A směrem na Hamr hned první možná ulička doleva
|
ja uz cele dva dny piplam ze seminek matu, bazalku a oregano, tzn. zatim z kvetinacku nic neleze mojito je dobry napad, ja jsem zatim zamyslela supat to na horke maliny se zmrzlinou |
|
|
|
|
|
|
|
|
Leika
Spolubydlící
|
|
andousek napsala:
|
ja uz cele dva dny piplam ze seminek matu, bazalku a oregano, tzn. zatim z kvetinacku nic neleze mojito je dobry napad, ja jsem zatim zamyslela supat to na horke maliny se zmrzlinou
|
dva dny jsou málo, vydrž, mě se zazelenalo až snad po pěti dnech |
|
|
|
|
|
|
|
|
Sean.cz
Host
Věk: 53
|
|
Máta je dobrá .. d8-D BTW na svatbe se Greticka zeptala, zda maji matovy caj a odpovedeli ji, ze ne, ze maji jen peppermintovy .. d8-D |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gentleman
Host
|
|
Hmmm, tak já scháněl mátu minulý týden (samozřejmě do mojita a ne že bych byl nějaký extra šlechtitel zeleně a nějak jsem nepochodil, ale já to nevzdám) MS se samozřejmě blíží, no a když nebude máta, tak kvalitní chmelové výrobky také nezklamou... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirii
Kolemjdoucí
Věk: 41
|
|
Ahojky,
tak ten nezbednej vyhrabavac kvetin je nas. Porad doma premyslime jak mu v tom zabranit. Nejhorsi je ze, neproleza zabradlim, ale bere to vrchem pres beton...
Chceme ho v nejblizsi dobe zacit poustet ven uplne, tim by snad prestalo jeho obtezovani sousedu. Jen musime vymyslet jak se dostane bezpecne zpatky k nam.
Ale kdyz ho tam uvidite a date mu parkrat pres zadek, nebo na nej vypustite toho vaseho trhace, tak da treba pokoj..doufam. Pokud by v lumparnach pokracoval dal, tak ho nebudeme poustet ven...coz by asi uz neprezil . Budu rada, kdyz sem napisete kazdy jeho utok na vase kytky. Moc se omlouvame a zkusime co nejrychleji vymyslet reseni. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirii
Kolemjdoucí
|
|
Freddie napsal:
|
Ahoj, bydlím také v "B", okna máme otočená na Botič. Zatím nám domů nějaký zásadní krev pijící hmyz nevletěl (jen občas nám sousedovic kocour prohrábne květináče, což mě krev tedy pije ) ). Takže zatím (snad) nic. Fr.
|
Jejda, predchozi zprava patrila k tehle |
|
|
|
|
|
|
|
|
Freddie
Host
Věk: 48
|
|
Ahoj Mirii,
teď vážně - samozřejmě, že bych kocoura plácnul a ne střelil, to pro Tvojí informaci, abysis nemyslela, že jsem krvežíznívá nestvůra! Ten trhač byl jen na návštěvě, není náš, my žádné zvíře nemáme (zatím). Děkuju Ti, žes napsala. Je mi jasné, že se kocour nedá ohlídat (a zase - jaký by to mělo smysl ho nějak přivazovat nebo tak) a na vzduch prostě musí!! Naše květináče už ho asi nezajímají (potom, co manželka zrušila velikonoční výzdobu), protože sousedi mají zeleně víc (a přitažlivější). Vážně díky za omluvu (přijde mi, že s tím se člověk už tak často nesetká) a všechno je OK. Fr. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Banana
Domácí
|
|
manzele napsal(a):
|
Většinou je zdroj infekce klíště. Mluví se i o komárech, muchničkách, psích blechách jako přenašečích nákazy, ale vědecká obec soudí, že komár není dobrým přenašečem a pokud dojde k nákaze po bodnutí komárem, tak jde o přenos mechanický a ne biologický.
|
Já mám zkušenost u dvou lidé z mého okolí takovou, že dostali boreliozu od komára. |
|
|
|
|
|
|
|
|
jája
Kolemjdoucí
|
|
Tak já taky přidám zkušenost maminu v lese štípla mochnička a lečila se půl roku na boreliozu naštěstí žádné následky ale pozor obvodní doktorka tvrdila jenom nejaká infikovaná muška to nic nebude po 2 měsících si došla sama na kožní a doktorka se zhrozila. Takže zanícený červený štípanec okolo kterého se vytvoří tvrdý flek není ok |
|
|
|
|
|
|
|
|
manzele
Spolubydlící
|
|
Banana napsal:
|
Já mám zkušenost u dvou lidé z mého okolí takovou, že dostali boreliozu od komára.
|
Cituji z farmakoterapeutických informcí pro lékaře a farmaceuty¨- duben 2006: nákazu lymskou boreliózou přenáší klíště. Přenos hmyzem je v současné době prakticky všemi odborníky odmítán. Faktem je, že v některých druzích hmyzu byly spirochety nalezeny a popsány jsou i klinické projevy boreliózy po štípnutí hmyzem. Zpoůsob přenosu je však pravděpodobně nepřímý, kdy po rozdrcení těla bodající samičky dojde ke kontaminaci kůže a možnému přenosu infekce mikrotraumaty v kůži.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirii
Kolemjdoucí
|
|
Freddie napsal:
|
Ahoj Mirii,
teď vážně - samozřejmě, že bych kocoura plácnul a ne střelil, to pro Tvojí informaci, abysis nemyslela, že jsem krvežíznívá nestvůra! Ten trhač byl jen na návštěvě, není náš, my žádné zvíře nemáme (zatím). Děkuju Ti, žes napsala. Je mi jasné, že se kocour nedá ohlídat (a zase - jaký by to mělo smysl ho nějak přivazovat nebo tak) a na vzduch prostě musí!! Naše květináče už ho asi nezajímají (potom, co manželka zrušila velikonoční výzdobu), protože sousedi mají zeleně víc (a přitažlivější). Vážně díky za omluvu (přijde mi, že s tím se člověk už tak často nesetká) a všechno je OK. Fr.
|
Tak jsem pozorovala o vikendu naseho tygra a zjistila jsem, ze se mu opravdu moc zalibilo u vasich sousedu . Take nas navstivili pritelovi rodice a tak maji tezky ukol - vymyslet jak se dostane bezpecne ven a zpatky domu...snad potom prestene obtezovat veskerou zelen sousedu |
|
|
|
|
|
|
|
|
JoHnY
Administrator
|
|
Spat ku komarom, vcera mi dosiel katalog z conradu a maju tam za 200 korun elektronicky lapac hmyzu: http://www.conrad.cz/elektronicky-lapac-hmyzu-iv-100+dp72980/
nevypusta to ziadnu chemiu takze by to malo byt uplne neskodne, ale otazka je ako to je ucinne... Ale zas za 200 korun to nie je taka investicia |
|
|
|
_________________ JoHnY
|
|
|
|
|
Banana
Domácí
|
|
To bych také rád věděl jestli to funguje, bylo by to určitě lepší a levnější než ty chemický
Máte už někdo komáry v bytě? u nás zatím ok! |
|
|
|
|
|
|
|
|
Freddie
Host
Věk: 48
|
|
Nas byt je komar-free. Ta vecicka, co psal Johny - to zni zajimave!! BTW - projizdel jsem nedavno podvecer jizni Moravu - tam se NEDA EXISTOVAT!! Tolik komaru jsem nikdy nevidel. Hotova mracna!!! Fr. |
|
|
|
|
|
|
|
|
JoHnY
Administrator
|
|
Inac pozrel som si ten navod co je na tej stranke a ono to funguje na tom principe ako tie zavesne lapace svietiace, ze to svieti a ma to prilakat ten hmyz... No neviem, este ked je to take male... velmi by som tomu neveril |
|
|
|
_________________ JoHnY
|
|
|
|
|
Milan V.
Administrator
|
|
Když už jsme u toho a byl tu dotaz, dnes ráno jsem likvidoval prvního komára, takže zatím pohoda ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gentleman
Host
|
|
Já jsem také zatím zlikvidoval jen jednoho sacího zmetka, tak uvidíme, jak to bude vypadat v reálu. Třeba to nebude tak černé... |
|
|
|
|
|
|
|
|
andousek
Spolubydlící
Věk: 45
|
|
Gentleman napsal(a):
|
Já jsem také zatím zlikvidoval jen jednoho sacího zmetka, tak uvidíme, jak to bude vypadat v reálu. Třeba to nebude tak černé...
|
mozna to bude cervene a az moc |
|
|
|
|
|
|
|
|
lenkaii
Starousedlík
Věk: 50
|
|
Včera, když se označovali zvonky jsem zabila dva... v bytě zatím žádného.. A doufám, že to tak bude i dál |
|
|
|
|
|
|
|
|
dcom
Starousedlík
Věk: 54
|
|
lenkaii napsala:
|
Včera, když se označovali zvonky jsem zabila dva... v bytě zatím žádného.. A doufám, že to tak bude i dál
|
no včera tam byla dobrá invaze ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
YANEK
Podnájemník
Věk: 46
|
|
no já už zase slyšim ty záby kdo bydlí nad nezávidim jejich tam teprve pár |
|
|
|
|
|
|
|
|
manzele
Spolubydlící
|
|
YANEK napsal:
|
no já už zase slyšim ty záby kdo bydlí nad nezávidim jejich tam teprve pár
|
Já si nemůžu pomoci, ale z těch žab jsem zatím nadšený, vracím se do dětských let, na vesnici... |
|
|
|
|
|
|
|
|
YANEK
Podnájemník
Věk: 46
|
|
no u nás na vesnicy je zase tipickej štěkot všech psů když začne jeden
jinak sem byl v pátek zase na vesnicy je to kousek od velvar a takovej klid to je pohoda pak člověk dorazí do prahy a je zase vynervenej
v tomhle zlatá vesnice |
|
|
|
|
|
|
|
|
Banana
Domácí
|
|
Včera jsme byli v podvečer na HAMRU a to kvákání žab to jsem ještě nikdy neslyšel takový koncert, ale co bylo horší tak tam byly takové černý roje komárů, že to vypadalo jak v hororu, lituju ty obyvatele těch krásných novostaveb hned vedle HAMRU, ty musejí mít v noci peklo |
|
|
|
|
|
|
|
|
JoHnY
Administrator
|
|
Tak co, ako to vyzera s komarmi teraz v lete? Je ich vela/malo/normalne/ziadne? Nech viem na co sa mam pripravit ked uz budem byvat |
|
|
|
_________________ JoHnY
|
|
|
|
|
|